Kaunis kesä

Sade ropisee ikkunaan ja ilta alkaa hämärtyä. Lämpötila on laskenut tutuista hellelukemista alle kahteenkymmeneen asteeseen. Istun pöydän ääressä katsellen ikkunasta avautuvaa maisemaa. Tutut maamerkit, Näsinneula ja hotelli Torni, nousevat esiin punertuvaa taivaanrantaa vasten. Vihdoinkin kotona.

Nyt on kulunut tasan viikko viimeisestä kesäteatteriesityksestä. Ajatukset ovat poukkoilleet vielä tämän viikon ajan epätodellisissa tunnelmissa. Koko kesän projekti on nyt ohi. Myös monenlaiset menot ovat pitäneet tämän viikon vielä kiireisenä, eikä kotona ole tullut oltua muutamaa yötä enempää.

Kesä meni kiertueen parissa vauhdilla, vaikka toisaalta tuntuu, että kesäkuun lopussa olleesta ensi-illasta on ikuisuus. Niin paljon on ehtinyt tapahtumaan lyhyessä ajassa, ettei sitä itsekkään oikein vielä käsitä!

maarianvaara2018.jpg

Maarianvaaran kesäteatteri
Kuva: Pentti Sormunen

Kesän aikana heräsi sisälläni jokin valtava Itä-Suomi –rakkaus. Huomasin ajattelevani monta kertaa, miten onnellinen olen, kun olen syntynyt Pohjois-Karjalassa. Sydän melkein pakahtui kiertueella kauniissa vaaramaisemissa ja toinen toistaan viehättävämmissä esiintymispaikoissa. Kiertueella tuli myös tutuksi jokaisen esiintymispaikan uimarannat. Ilman niitä emme olisi varmasti edes selvinneet esityksistä hikisinä ja helteiden uuvuttamina!

somparanta1.jpeg

Somparanta-päivä
Somparanran kauneutta alkukesän päivinä.

somparanta2.jpeg

Somparanta-yö
Samainen maisema yöllä keikkareissun jälkeen.

Harjoituskausi ja siihen päälle esityskausi olivat aikataulullisesti tiukemmat, kuin aiempina vuosina. Muutama viikko aikaa vähemmän tarkoitti sitä, että kiertue tiivistyi ja vapaapäiviä oli harvassa. Kesä tuntui välillä aikamoiselta selviytymistaistelulta esityksestä toiseen, mutta lavalle astuessa ei väsymyksestä ollut tietoakaan. Energiaa esityksiin sai uimisen lisäksi myös lähipiiristä, tutuista ja ystävistä, jotka kävivät esityksen katsomassa. Kiitos kuuluu tietenkin kaikille katsojille!

”Olipa tosi hyvä ja hauska esitys. Lavasteita ei paljon tarvitse kun on tarina ja sen kerronta tätä luokkaa. Hyvä hyvä hyvä.
Katsojapalaute 1.8.2018

Voi ilimanen kumma teitä. Kyllä nii hyvvee teki semmosta pellaatumista kahttoo. Kiitokssii!”
Katsojapalaute 4.8.2018

marjastajat_ja_kauppias.jpg

Marjastajat ja kauppias
Kuva: Juhani Joensuu. Kuvassa Tero Sarkkinen (kauppias), Anu-Riikka Vilhunen (marjastaja), Henna Leppänen (marjastaja)

mikko_lauronen.jpg

Mikko Lauronen - kätkäläinen
Kuva: Juhani Joesnuu. Kuvassa: Mikko Lauronen (Kätkäläinen) lakkasadon huumassa.

Kommelluksiltakaan ei kiertueella vältytty ja peräkärryn kanssa saimme tuskailla monta kertaa…sille on syynsä, miksi keikkapaikalla pyritään olemaan kolme tuntia ennen esitystä. Ja tämä kyseinen kertahan oli tietenkin juuri silloin, kun olimme lähteneet myöhemmin matkaan ja todenneet, että kyllä parikin tuntia ennen esitystä riittää hyvin. Heti saimme tuntea sen nahoissamme!

puhjennut_rengas.jpeg

Rengas
Peräkärryn renkaasta ei ihan hirveästi ollut jäljellä, kun saavuimme eräs kaunis kesäinen päivä keikkapaikalle...

Kätkäläistä oli todellakin ilo esittää. Juhani Joensuun ohjaama ja dramatisoima Kätkäläinen toimi näyttämöllä loistavasti. Rooleja sai tehdä useita ja kun esitys pääsi vauhtiin, se vain soljui kohtauksesta toiseen. Kulisseissa ehti juuri käydä vaihtamassa vaatteet ja ottaa uudet rekvisiitat mukaan ja sitten saikin jo astua lavalle. Kun tekemistä riitti, myös fokus pysyi hyvin esityksessä. Paitsi kerran ajatuksissani (olisikohan ollut 27. esitys) meinasin unohtaa mennä lavalle.  Onneksi tajusin sen kuitenkin aika nopeasti, kun lavalla oli kummallisen hiljaista…ja yhdessä esityksessä sain Liisan kanssa sellaisen nauruhepulin juuri ennen lavalle astumista, ettei kohtauksesta meinannut tulla mitään.

hetkiennenlavallemenoa.jpg

Hetki ennen lavalle menoa
Kuva: Juhani Joensuu. Hetki ennen lavalle menoa. Liisa Hytti (Leena) ja Henna Leppänen (Kaisa)

”Parasta kesäteatteria ikinä ja huiput näyttelijät. Tulettehan taas ensi kesänä Utraan?”
Katsojapalaute 29.7.2018

Yksi kesän parhaimmista jutuista oli tutustua uusiin ihmisiin. Työryhmän kaikki näyttelijät olivat tuttuja kasvoja Maarianvaaran kesäteatterin aiemmilta kesiltä, mutta tällä kokoonpanolla olimme ensimmäistä kertaa yhdessä. Mikko Lauronen, Anu-Riikka Vilhunen, Tero Sarkkinen, Liisa Hytti ja Valtteri Haliseva ovat kaikki teatterialan ammattilaisia ja monipuolisia osaajia. Oli todella ilo työskennellä tällaisessa ryhmässä! Ihailen ja arvostan jokaisen heidän työpanostaan ja antautumista työlle. Vaikka väsymys painoi, niin jokainen antoi kaikkensa siinä hetkessä esitykselle.

ennen_esitysta.jpeg

Kulisseissa
Kulisseissa juuri ennen esityksen alkamista. Kuvassa Anu-Riikka Vilhunen (Iitamaria), Valtteri Haliseva (poliisi Kolehmainen) Liisa Hytti (eukko) ja Henna Leppänen (toimittaja).

Tässäpä kesän TOP 5 (satunnaisessa järjestyksessä)

1. Murre. Pohjois-Karjalan murre on vaan ihan mahtava ja sitä mie aion vaalia kyllä koko elämäni!

2. Helle. Vaikka hiki virtasi ja välillä vei voimat, nautin ihan äärettömän paljon lämmöstä! Eipä tarvinnut sormia lämmitellä ennen esitystä…

3. Biisit. Aijettä, Erkki Räsänen on nero! Kappaleet, jotka hän esitykseen sävelsi, oli taas ensiluokkaisen mahtavat. Vielä kun musiikillista osaamista joukosta löytyi, oli nautinto vetää bändillä joka kerta, jokaisessa esityksessä, jokainen kappale!!!

4. Liisa Hytti. Tuo nainen on vaan ihan huikea! Liisan kanssa jaettiin asunnon lisäksi päivän kokemukset, auringonotto, ilot ja naurut, surut ja murheet. Ja murre. Ja kaikesta innostuminen. Ja aloimme lopulta puhuakin yhtä aikaa. Miten hauskaa oli kohdata ihminen, joka reagoi asioihin yhtä voimakkaasti! :D Kiitos Liisa <3

5. Maisemat. Itä-Suomessa on vaan ihan hurjan kaunista. Luonto, vesistöt, vaarat. Kiertue-elämän parasta antia!

Tajusin myös taas kesän aikana, miten paljon nautinkaan näyttelemisestä ja tästä työstä. On ihan mahtavaa yhdistää rakastamiaan asioita: musiikkia ja teatteria.

Vaikka kesä onkin rankka rutistus ja muuta elämää sen aikana ei juuri ole, tuntuu Maarianvaara aina yhtä kotoisalta paikalta. Sen henki ja ihmiset ovat juuri se juttu, mikä tekee Maarianvaaraan oman taian.

Hymyssä suin tulen muistelemaan kesää 2018, hellettä, ihmisiä ja Kätkäläistä. <3

Kiitos vielä koko työryhmälle kesästä!

Rakkautta loppukesäänne!

katkalaisen_tyoryhma.jpg

Työryhmä
Kätkäläisen näyttelijät iloitsivat viimeisen esityksen jälkeen Maarianvaaran nuorisoseuran ulkonäyttämöllä.

 

 

 

22.11.2019
Onko freelancerillä lomaa? Miten koen itse asian? Vapaus päättää on samalla iso taakka ja voimavara. Lue lisää ›
16.10.2019
Mistä esiintyjän palkka oikein koostuu? Lue lisää ›
20.9.2019
Musiikki ja teatteri tuovat ihmisille elämyksiä ja auttaa käsittelemään myös niitä vaikeita tunteita. Työn kääntöpuolena on usein myös väsymys ja Lue lisää ›
20.8.2019
Monet taiteen alalla työskentelevät kamppailevat ristiriitaisten tunteiden aallokossa. Olenko tarpeeksi hyvä? Lue lisää ›