Harmonikkaristeily 2019

Harmonikkaliiton järjestämä, suorastaan legendaarinen, Suuri harmonikkaristeily starttasi jälleen kerran Turun satamasta lauantaina 27.1. Risteily kerää joka vuosi tuhatpäisen, harmonikkamusiikkia rakastavan kansan yhteen nauttimaan huumaavasta tunnelmasta ja tasokkaasta ohjelmasta.

Vajaa vuorokauden kestävä risteily tarjoaa ohjelmaa harmonikkamusiikin vannoutuneilta harrastajilta, huippuammattilaisilta, sekä tulevilta sellaisilta. Kaikki tämä luo kokonaisuuden, joka jää varmasti mieleen kutkuttelemaan pitkäksi aikaa. Eipä tämän paremmin viikonloppua voisi oikein viettää!

Ilokseni sain jo viime keväänä puhelun, että voisinko tulla juontamaan vuoden 2019 risteilyn Tähtitanssit. Tähtitanssit oli ensimmäisen kerran vuoden 2018 risteilyn uutuusohjelmana ja se lunasti paikkansa saman tien risteilyohjelman yhtenä kohokohdista. Sain olla vuoden 2018 Tähtitansseissa yksi solisteista ja enpä tiedä parempaa paikkaa, kuin soittaa ammattitaitoisen bändin kanssa!

harmonikkaristeily2019.jpg

Tähtitanssit 2019
Sain kunnian olla Tähtitanssien juontajana.

Ideana Tähtitansseissa on siis se, että laulajan sijaan orkesterin solistina on harmonikkataiteilija. Kuinkas muutenkaan, kun harmonikkaristeilyllä ollaan. Bändin kanssa ei harjoitella etukäteen, joten solisteilta vaaditaan hyvää rytmitajua ja heittäytymistä. Tänä vuonna, kuten viime vuonnakin, solisteja oli komppaamassa loistava Jani Heleniuksen Roulette -orkesteri.

Solisteina kuultiin tänä vuonna pitkän linjan muusikoita, sekä varmasti myös tulevia sellaisia: Jarmo Tinkala, Anniina Luukkainen, Aleksi Laukkonen, Pasi Horttanainen, Janina Suihkola ja Jani Helenius.

tahtitanssit2019.jpeg

Tähtitanssit 2019
Tähtitanssit avasi pitkän linjan muusikko Jarmo Tinkala

Harmonikkaristeilyn ohjelma oli upean monipuolinen (tässä siis vain muutamia mainitakseni):

Tangoluolassa soivat tuliset tangot ja piipahdimme siellä esiintymässä myös lyömäsoittaja Rauli Rantasen kanssa yön aikana.

hennarauli-tangoluola.jpeg

Tangoluola - Henna ja Rauli
Tangoluolassa oli tunnelma kohdillaan.

Piano bar:ssa sai taas ottaa mukavan asennon nojatuolissa ja nautiskella mm. eri duo -kokoonpanojen tunnelmoinnista vaikkapa hyvän drinkin kera. Tunnelma taipui jazzista iskelmään ja virtuoottisista numeroista letkeään menoon.

Starlight palace tarjoili tanssimusiikkia yön pikkutunneille saakka Finlandersin ja Tammer-hanureiden tahdissa ja menoa meininkiä tunnetusti riitti!

Iskelmäbaarissa kuultiin hulvattomia tarinoita ja musiikkia Soittilan, Lepänhaaran & Lankisen eli kolmella komiasti tahtiin. He esiintyivät tällä kertaa isommalla areenalla kuin viime vuonna, jotta kaikki halukkaat mahtuivat mukaan musiikilliseen hauskanpitoon. Eipä tätä kolmikkoa voi hymyilemättä kuunnella!

Sea pubin rento meininki viritti yleisöä monenlaisiin tunnelmiin ja siellä meillä olikin Raulin kanssa kokonainen keikka sunnuntaina. Tunnelma oli rento ja välitön ja settiimme kuului meneviä covereita ja omia sävellyksiäni. Raulin kanssa yhteistyö on helppoa ja saumatonta ja tässäpä teillekin maistiainen meidän keikasta. Yleisön palaute oli niin mieltä lämmittävää, suuri kiitos ja kumarrus kuulijoille!

Ohjelmasta ei sovi myöskään unohtaa harmonikkamusiikin legendaa, Veikko Ahvenaista, jolla on 90-vuotisjuhlavuosi. Starlight palacessa hän konsertoi Carina Nordlundin kanssa.

Risteilyllä konsertoi myös ensimmäistä kertaa Sami Pirttilahden 14-henkinen Pirttilahti Tango Experience, jonka ohjelmistossa on argentiinalaista tangoa Osvaldo Pugliesen ja Anibal Troilon alkuperäissovituksina. Ahh, miten sydäntä pakahduttavaa musiikkia se tarjoilikaan! Orkesteria kannattaa ehdottomasti mennä kuuntelemaan, kun sellainen tilaisuus kohdalle osuu. Ja ihan näin ohimennen mainitakseni Sami on vaatimattomasti bandoneonin soiton maailmanmestari vuosimallia 2018. Ei huono. Hän myös opettaa minua bandoneonin soitossa. Ei sekään huono.

pirttilahti-experience.jpeg

Pirttilahti Tango Experience
Pirttilahti Tango Experience tarjosi aitoa argentiinalaista tangoa

Risteilyn ongelmahan on se, että hyvää ohjelmaa on tarjolla koko ajan, eikä kaikkea ehdi millään kuuntelemaan! Tämä on tosin myös ihan positiivinen ongelma.

Risteilyn loppuhuipentumana Harmonikkaliitto valitsi vuoden 2019 harmonikkataiteilijan. Harmonikkaliiton jäsenet olivat voineet jättää oman ehdotuksensa perusteluineen harmonikkaliitolle. Ehdotuksia tuli yli 60! Viime vuonna titteli jaettiin ensimmäisen kerran ja se meni kansainvälisestikin uraansa luovalle Viivi-Maria Saarenkylälle. Tänä vuonna palkittiin ansaitusti ihana, aurinkoinen ja valovoimainen Henna-Maija Vannemaa. Hän vie omalla ammattitaidollaan ja osaamisellaan harmonikkamusiikkia eteenpäin ja tekee myös tärkeää työtä nuorten parissa innostamalla heitä harmonikkamusiikin pariin. Oikeaan osoitteeseen siis meni! Onnea Henna <3

Kiitos risteilystä kaikille järjestäjille, soittajille ja tietenkin harmonikkamusiikin faneille! Tässä risteilyssä on sitä jotain, jonka voi ymmärtää vasta, kun sen on kokenut.

Jottei vuosi tuntuisi liian pitkältä ajalta odottaa, kannattaa seurailla keikkakalenteria, harmonikkatapahtumia ja konsertteja ja suunnistaa niihin. Keikoilla, konserteissa ja tapahtumissa käymällä voi taata sen, että niitä järjestetään myös tulevaisuudessakin.

Pidetään harmonikkamusiikin lippu korkealla ja kannetaan ylpeydellä soitin, jolla on vahva historia ja aivan oma, ainutlaatuinen maailma!

Ja se maailma on sellainen, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Kiitos <3

PS. Yksi pikku juttu vielä: Kultainen ja Hopeinen harmonikka palaa televisioon!!!

22.11.2019
Onko freelancerillä lomaa? Miten koen itse asian? Vapaus päättää on samalla iso taakka ja voimavara. Lue lisää ›
16.10.2019
Mistä esiintyjän palkka oikein koostuu? Lue lisää ›
20.9.2019
Musiikki ja teatteri tuovat ihmisille elämyksiä ja auttaa käsittelemään myös niitä vaikeita tunteita. Työn kääntöpuolena on usein myös väsymys ja Lue lisää ›
20.8.2019
Monet taiteen alalla työskentelevät kamppailevat ristiriitaisten tunteiden aallokossa. Olenko tarpeeksi hyvä? Lue lisää ›